Microsoft Sharepoint 2010 and VMWare Error

I installed Sharepoint 2010 on a Virtual Server last week, set up some new site collections and then when I came to use it, got a very strange error:

”The trial period for Sharepoint Foundation has expired”

Strange because this wasn’t a trial and because it wasn’t Sharepoint Foundation…it was full server 2010!

I did a little searching round the web and saw something on the Microsoft forum that suggested it might be related to Windows Web Server. I checked and yes, our System Admin had built the VM with Windows Web Server…but than itself was weird…why did he do that?

I went downstairs and asked him…he didn’t make a web server, it was Windows Server Std 2008 R2 but by the time it got to me, it had magically morphed into a Web server…WTF?

The media being used was from MSDN and contained Std, Ent & Web in one image and you choose which one you want during the installation. The Sys Admin built a Svr Std machine, converted it to a VMWare template, deployed it again and gave it to me…and there was the problem. We tried again and this time, COPIED it to a template (rather than converting) and hey presto, it all worked perfectly. The VM was a Svr Std box and, after re-installing it, Sharepoint 2010 was up & running straight away Smile

I don’t know if this is a known problem and perhaps it seems really obvious to some, but it had me stumped for a while so I thought I’d share it on here…just in case.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s